Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Avdelningen för onkologi

Välkommen till avdelningen för onkologi vid institutionen för kliniska vetenskaper

Onkologi handlar om icke-kirurgiska behandlingsmetoder av tumörsjukdomar, t ex strålbehandling, cellgiftsbehandling och hormonbehandling. Avdelningen för onkologi bedriver undervisning och forskning.


FORSKNINGSNYHETER


Att minska vårdköer inom strålbehandling blir forskning

BIDRAG. Med Vetenskapsrådets bidraget hoppas man nu hitta nya lösningar på långa vårdköer till landets alla strålbehandlingsenheter. Vårdköer som påverkar patienternas livskvalitet och personalens arbetsmiljö negativt. Kanske blir forskare på GU först i världen med att testa simuleringsmodeller för att underlätta strålbehandlingsprocessen.
Läs hela artikeln i Akademiliv eller på vår egen webb

Bilden: Caroline Olsson, Jesper Lindberg och Thomas Björk Eriksson (Foto - Emelie Ljunggren RCC)


 

Kontaktinformation

Avdelningen för onkologi

Sahlgrenska Universitets- sjukhuset, 413 45 Göteborg

Besöksadress:
Jubileumskliniken, Blå stråket 2, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Per Karlsson får Eva Selin Lindgrens minnesstipendium 2017

UTMÄRKELSE: För femte året delade Eva Selin Lindgrens minnesfond ut sitt stipendium på 40 000 kronor. Minnesfonden är instiftat för att uppmärksamma och främja miljövetenskaplig forskning och cancerforskning. Denna gång gick det till cancerforskaren Per Karlsson och hans forskning kring bröstcancer.

Stipendiet delades ut den 4 maj och i samband med detta höll Per Karlsson en kortare föreläsning. Han hade valt att tala om ett av sina forskningsprojekt som ligger inom området bioinformatik ”Anpassad strålterapi för bröstcancer baserat på biologiska signaturer”.Läs mer om stipendiet och föredraget

Om vår verksamhet

Undervisning
Vi undervisar blivande läkare, sköterskor och sjukvårdspersonal både på grundutbildningsnivå och på avancerad nivå. Vi har också forskarutbildning för doktorander och ger forskarutbildningskurser.

Forskning och utveckling
Avdelningen bedriver forskning och utveckling inom många områden bl a strålbiologi, molekylärbiologi, omvårdnad och epidemiologi. Våra forskare undersöker olika behandlingars effekt på tumörer men också vilka konsekvenser behandingarna får för normalvävnaden i omgivningen. De forskar också på att få fram nya behandlingsmetoder.

Vår kliniska motsvarighet på Sahlgrenska universitetssjukhuset är Verksamheten onkologi inom område 5.
OBS: Patientärenden hänvisas till telefon 031-342 1000.

Sidansvarig: Katarina Olinder Eriksson|Sidan uppdaterades: 2017-11-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?