• Nya rön kan öppna för pauser i viss medicinering mot bröstcancer

[2017-12-04] Det går att göra avbrott i förlängd medicinering mot hormonkänslig bröstcancer - utan att effekten av behandlingen tycks påverkas. Kvinnor mår dessutom bättre om de tar en tre månader lång paus från hormonpreparat varje år, visar en läkemedelsstudie i tidskriften Lancet.

• 40 miljoner från Forte till forskare vid Göteborgs universitet

[2014-10-06] Styrelsen för forskningsrådet Forte har fattat beslut om bidrag till projekt, juniorforskare och postdoc. 40 miljoner tillfaller forskning vid Göteborgs universitet.

• Forskare: Ge bröstcancerpatienter mer psykologiskt stöd

[2014-03-17] För kvinnor som drabbas av bröstcancer är det oron för barnen som är främsta oroskällan. Det visar forskare vid Sahlgrenska akademin, som menar att drabbade kvinnor i ett tidigt skede bör erbjudas stöd av psykolog eller kurator.

• Forskar för en bättre barncancervård i Egypten

[2014-01-20] Av de barn i Egypten som varje år diagnostiseras med cancer överlever endast 30 procent. Motsvarande siffra i Sverige är 80 procent. Ett viktigt steg för att förbättra den egyptiska cancervården är att öka tilliten mellan föräldrar och läkare, det visar Hanan El Mallas avhandling vid Sahlgrenska akademin.

• Ny metod kan visa vilka som riskerar återfall i bröstcancer

[2014-01-07] Patienter som återinsjuknar i bröstcancer har oftast betydligt fler genetiska avvikelser i tumörerna. Genom att kombinera information om tumörens biologiska egenskaper med annan information om patienten är det möjligt att avgöra vilka kvinnor som har högre risk att få nya brösttumörer. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin.

Sidansvarig: Katarina Olinder Eriksson|Sidan uppdaterades: 2019-07-15